Test de depistare multi-drog

DOMENIU DE UTILIZARE

Testul monofazic de depistare a consumului de droguri este o imunodozare rapida, calitativa, competitiva pentru depistarea substantelor ilegale si/sau a metabolitilor lor in saliva. Dispozitivul permite depistarea drogurilor intr-un singur pas.Testul monofazic de depistare a consumului de droguri poate fi utilizat in laboratoarele medicale profesionale si cele de medicina legala.

Acest test furnizeaza doar rezultate analitice preliminare care ar trebui confirmate prin alte metode cum ar fi cromatografia de gaze/spectrofotometria de masa (GC/MS). Acest test nu monitorizeaza cantitatea de droguri ci doar depisteaza prezenta acestora si a metabolitilor lor  in saliva.

REZUMAT CARACTERISTICI SI EXPLICATII TEST

Testul monofazic de depistare a consumului de droguri utilizeaza  anticorpi unici pentru a identifica in mod selectiv substantele ilegale si/sau metabolitii lor in saliva cu un inalt grad de sensibilitate si specificitate:

AMFETAMINELE stimuleaza sistemul central nervos inducand stare de vigilenta,insomnie, sporesc energia, suprima apetitul si induc o stare generala de bine.Dozele mari de amfetamina duc la dezvoltarea tolerantei si depedendentei fiziologice si prin urmare la abuz. Nivelul legal acceptat pentru amfetamine stabilit de SAMHSA(NIDA)  este 50 ng/ml in saliva .

COCAINA se obtine din frunzele arbustului de coca  si este un stimulent al sistemului nervos central dar si un anestezic local.Cateva dintre efectele psihologice ale cocainei sunt: euforia,sporirea increderii in sine si a nivelului de energie, insotite de  un ritm cardiac marit, dilatarea pupilelor, febra, tremor muscular  si transpiratii.Consumul continuu de cocaina poate provoca dezvoltarea tolerantei si dependentei fiziologice ducand astfel la abuz.Cocaina este excretata in saliva sub forma de Benzoilecgonina intr-o perioada scurta de timp.Benzoilecgonina are un timp de injumatatire biologic de 5 pana la 8 ore care este mult mai mare decat al cocainei (0.5 la 1.5 ore) si poate fi detectata in 24-60 ore de la consum sau expunere.Nivelul limita recomandat  de SAMSHA(NIDA) pentru Bezoilecgonina este de 20ng/ml in saliva.

OPIACEELE (Morfina) sunt substantele preferate pentru ameliorarea durerii in cazul cancerului in stadiu avansat. Doze mari de morfina duc la dezvoltarea tolerantei si depedendentei fiziologice si prin urmare la abuz. Prezenta morfinei si a metabolitilor sai in saliva pot fi rezultatul consumului de Heroina,Morfina, Codeina sau a semintelor de mac.Nivelul limita recomandat de SAMHSA (NIDA) pentru opiacee este de 40ng/ml in saliva.

THC(Marijuana) este un agent halucinogenic ce se extrage din florile de canepa.Principala metoda de consum a marijuanei este fumatul. Canabinoidele au fost propuse pentru terapie in cazul glaucomului acut. Dozele mari  stimuleaza sistemul nervos central, schimband dispozitia consumatorului, perceptiile senzoriale, inducand pierderea coordonarii miscarilor, afectand memoria pe termen scurt, producand simptome de anxietate, paranoia, depresie, confuzie, halucinatii si ritm cardiac marit. Se poate dezvolta o toleranta la efectele cardiace si psihotropice, iar sindromul de sevraj acut poate cauza o senzatie de neliniste, insomnie, anorexie si greata.Cand marijuana este ingerata, drogul este  metabolizat la nivel hepatic.Metabolitul primar al marijuanei este 11-nor-∆-9-tetrahydrocannabinol-9-carboxylic acid si glucuronidul sau.Prezenta canabinoidelor  si metabolitului carboxilic primar in saliva, indica consumul marijuanei.Toate canabinoidele sunt substante controlate iar nivelul limita recomandat de SAMHSA (NIDA) este de 4ng/ml in saliva.

METAMFETAMINA este un agent simpatomimetic cu aplicatii terapeutice. Dozele mai mari au ca rezultat stimularea sistemului nervos central, inducand euforia, sporind vigilenta si nivelul de energie.Dozele mari de metamfetamine  duc la dezvoltarea tolerantelor si dependentei fiziologice si prin urmare la abuz.Nivelul limita recomandat de SAMHSA (NIDA) pentru metamfetamina este de 50 mg/ml in saliva.

BENZODIAZPINELE se utilizeaza in tratamentul terapeutic ca si anxiolitice, hipoinductoare,anticonvulsivante, miorelaxante.Dozele mai mari au ca rezultate somnolenta, ameteli,relaxare musculara, letargie,chiar si coma.Multe din benzodiazepine au aceeasi cale metabolica si sunt excretate in saliva sub forma de oxazepam si conjugatii sa glucuronici.Astfel prezenta oxazepamului  in saliva indica utilizarea benzodiazepinelor.Nivelul limita recomandat de SAMHSA (NIDA) este de 50 ng/ml in saliva.

PRINCIPIILE PROCEDURII

Testul monofazic de depistare a consumului de droguri este un dispozitiv compus din 2-6 benzi cromatografice destinate depistarii a 2-6 tipuri de substante ilegale.Fiecare banda contine o zona de testare  tratata cu un conjugat de aur coloidal si o membrana tratata cu conjugat substanta ilegala si reactivi de control.Mostra de saliva reactioneaza initial  cu conjugatul de aur coloidal, strabatand apoi banda prin actiune capilara catre zona de testare.Daca cantitatea de substanta ilegala este suficienta in saliva, aceasta se leaga de conjugat, fara a se lega  de conjugatul de substanta ilegala imobilizat pe membrana in zona de testare.Orice conjugat nefixat continua sa migreze pe banda pana la zona de control unde se leaga de reactivii de control, formand o linie roz/mov.Linia de control indica ca rezultatul este valid.
Un esantion negativ produce doua (2) linii colorate diferit, una in zona de testare si una in zona de control.
Un esantion pozitiv produce o (1) linie colorata in zona de control.

REACTIVI SI MATERIALE FURNIZATE

1. Carduri de testare ambalate individual in folie protectoare cu un agent desicant.
2.Recipiente pentru saliva
3.Prospect produdus

MATERIALE NECESARE DAR CARE NU SUNT FURNIZATE

1.Ceas sau cronometru
2.Teste de control pozitive si negative ale salivei furnizate de catre distribuitorii comerciali.

ATENTIONARI SI PRECAUTII

1.Numai pentru diagnosticare in vitro.
2. Numai pentru utilizare in laboratoarele medicale si de mecina legala profesionale.
3. Nu utilizati trusa dupa data de expirare tiparita in exteriorul foliei protectoare.
4.Nu deschideti folia protectoare pana cand mostra de saliva nu este colectata si pregatita pentru testare.
5. Evitati contaminarea incrucisata a salivei prin folosirea unui nou recipient pentru fiecare mostra.
6.Mostrele de saliva pot fi infectioase.Dupa incheierea testului eliminati  mostrele conform normelor legale.Manevrati si eliminati toate dispozitivele utilizate intr-un recipient pentru deseuri medicale.
DEPOZITARE SI SATBILITATE

Dispozitivul poate fi depozitat la frigider sau la temperatura camerei (2-30)C fiind astfel stabil pana la expirarea datei de valabilitate.

COLECTARE MOSTRE SI PREPARARE

Mostra trebuie colectata in recipientul furnizat sau in orice recipient de plastic sau sticla, curat, de marime asemanatoare.Inainte de testare, mostrele de saliva pot fi depozitate la frigider (2-8)C pana la 48 de ore sau congelate (20C sau mai mult).Daca mostrele sunt depozitate la frigider sau congelate, trebuie aduse la temperatura camerei inainte de testare.Mostrele de saliva care prezinta precipitate ar trebui filtrate, supuse operatiei de centrifugare sau lasate sa se limpezeasca pentru a putea preleva o proba alicota pentru testare.

PROCEDURILE DE EVALUARE

1. Toate materialele si mostrele trebuie sa fie la temperatura camerei.
2.Scoateti dispozitivul din folia protectoare.
3.Inlaturati capacul dispozitivului.
4.Introduceti capatul inferior al benzilor de testare (zonele pentru mostre) in mostra de saliva cu sagetile indicand spre specimenul de saliva.(nivelul mostrei de saliva trebuie sa fie sub cardul de plastic sau la linia marcata pe benzile de testare.
5.Lasati dispozitivul in mostra pana cand apare o linie de culoare rosiatica la capatul inferior al membranei de testare (aproximativ 10 secunde).
6.Scoateti dispozitivul din mostra de saliva si reatasati capacul.
7. Cititi rezultatele intre 3- 8 minute.

 

CITIREA REZULTATELOR

Cititi rezultatele intre 3 si 8 minute.Nu interpretati rezultatele dupa 8 minute.Cititi si notati rezultatele dupa cum urmeaza:

Negativ: Se formeaza doua linii roz/mov.Pe langa linia de control, va aparea si o linie roz/mov in zona de testare.

Nota: Aceasta imunodozare este un test de evaluare.Un rezultat  negativ indica ca nivelul substantei verificate este sub cel de detectare.Este important sa intelegeti ca, concentratiile substantei mai mici decat limita pot determina aparitia unei linii “slab vizibile” in zona de testare..Aceasta linie “slab vizibila” ar trebui considerata un rezultat negativ.

Pozitiv: o (1) banda roz/mov apare in zona de control.In zona de testare nu apare nicio banda.Acest lucru indica faptul ca nivelul substantei se afla deasupra nivelului detectabil.

Invalid: Daca nu exista nicio linie roz/mov in zona de control a stripului, rezultatul testului este invalid.Retestati mostra folosind un nou dispozitiv

Considerente de natura clinica si profesionala trebuie aplicate oricaror rezultate , mai ales atunci cand rezultatele preliminare sunt pozitive.Rezultatele prozitive trebuie confirmate printr-o metoda alternativa cum ar fi GC/MS.

CONTROL CALITATE

1.       Fiecare dispozitiv de testare are o banda de control pentru a indica ca testul este efectuat corect.In cazul unui rezultat invalid,  testul trebuie repetat prin  folosirea  un nou card de testare.
2.    Buna practica de laborator recomanda utilizarea testelor de control pozitive si negative pentru a valida actiunea reactivilor si pentru a stabili veridicitatea testului.Pentru a evalua eficacitatea dispozitivului sunt disponibile teste de control comerciale.

ATENTIE
Mostrele de saliva sunt potential infectioase. Dupa incheierea testului eliminati toate mostrele reziduale conform normelor legale.Manevrati in mod corect si eliminati toate dispozitivele utilizate intr-un recipient pentru deseuri medicale.

REZULTATELE ESTIMATE

Testul THC identifica canabinoidele si metabolitii lor in saliva la o concentratie de 4ng/ml.Cantitatea drogului nu poate fi determinata prin acest test. Testul este destinat evaluarii salivei pentru separarea unui rezultat negativ de un posibil rezultat pozitiv.Toate rezultatele pozitive trebuie confirmate folosind o metoda alternativa, de preferinta GC/MS.

RESTRICTII TEST

1.Acest produs este destinat depistarii de DOA si/sau metabolitilor lor din saliva umana.
2.Cu toate ca Testul DOA este foarte exact in detectarea nivelului de droguri in saliva, exista posibilitatea aparitiei unor rezultate false datorita prezentei substantelor interferente din saliva.
3.Testul este o evaluare calitativa si nu este destinat determinarii cantitatii nivelului de DOA din saliva.
4.Aditivi cum ar fi agenti de decolorare sau alti agenti puternici de oxidare cand sunt adaugati mostrelor de saliva, pot determina rezultate eronate indiferent de metoda de analiza folosita.Daca se suspecteaza prezenta aditivilor obtineti o alta mostra de saliva.